sobota, 24 września 2011

Zajęcia kulinarne - Zupa po cygańsku

Tak Kochani! To kolejna potrawa, jaką udało nam się przygotować. Zupa wyszła naprawdę smaczna, wszyscy najedli się do syta. Co najważniejsze dla każdego wystarczyło, a także czasowo udało nam się wyrobić - choć obawiałam się tego najbardziej! Niestety, po mimo pysznego efektu końcowego, zajęcia przebiegały w dużym harmiderze.
A o to przepis:

Zupa po cygańsku

Składniki:
• 1 kg papryki
• 1/2 kg cebuli
• 2 ćwiartki z kurczaka
• 3 ziemniaki
• włoszczyzna:3 marchewki, pietruszka, por, seler
• 1 kg kiełbasy
• 3 łyżki przecieru pomidorowego
• przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy
Ponadto:
• świeża nać pietruszki do dekoracji


Sposób przyrządzenia:

Ugotować wywar: do 3 litrów wody włożyć obrane i pokrojone na pół marchewki, pietruszkę, por przecięty wzdłuż oraz seler. Dorzucić kostkę bulionowa oraz ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na średnim ogniu.

W tym czasie pokroić kiełbasę oraz paprykę w kosteczkę, a cebule w piórka. Podsmażyć cebulę, kiełbasę i paprykę na patelni.

Miękkie warzywa wyjąć z garnka na talerz. Do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę pokroić w talarki.

Gdy ziemniaki w wywarze będą juz miękkie, wrzucić zawartość patelni do garnka z wywarem oraz pokrojoną w talarki marchewkę.

Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem. Pogotować zupę razem przez chwile.

Na koniec udekorować świeża natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...