sobota, 24 września 2011

Zajęcia kulinarne - "Racuchy z jabłkami"

Kolejny przepis na przepyszne racuszki z jabłkami!
Polecam!



Składniki:
na ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka mleka
• 2 duże jajka
• 1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 0,5 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/3 szklanki cukru
nadzienie:
• 2 - 3 jabłka



Sposób przyrządzenia:
1.Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
Posypujemy cukrem wanilinowym, cynamonem i 2 łyżkami zwykłego cukru. Mieszamy i dostawiamy.
2. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkami, cukrem. Ewentualnie dolewamy wody, gdyż ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
4. Smażymy na średnim ogniu na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.
5. Po zdjęciu z patelni można osączyć na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem. Na koniec dekorujemy listkami mięty.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...