niedziela, 25 września 2011

Październikowy plan zajęc kulinarnych

Jak w temacie, wrzucam na bloga mój październikowy plan, o to i on:


MIESIĘCZNY PLAN ZAJĘĆ DLA I i II KLASY PRZYSPOSABIAJĄCEJ DO PRACY - KULINARIA
W OREW NA ROK SZKOLNY 2011/2012
Plan zajęć realizowany jest na podstawie programu edukacyjno – wychowawczego w klasie przysposabiającej do pracy
w OREW PSOUU KOŁO w Bytomiu pt: „ Damy radę!”, autor: Ł. Kubieniec, nr programu:

Cel ogólny:
• wykształcenie praktycznych umiejętności kulinarnych niezbędnych w dorosłym życiu

Cele szczegółowe:
• doskonalenie umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD ułatwiającym pracę w kuchni oraz poznanie jego wszechstronnego zastosowania,
• nauczenie się komponowania codziennego jadłospisu oraz doboru przykładowego menu na odświętne okazje z wykorzystaniem pełnowartościowych produktów,
• poznanie zasad zdrowego odżywiania i jego znaczenia dla rozwijającego się organizmu,
• doskonalenie umiejętności samodzielnego przygotowywania śniadań i kolacji,
• nauka pieczenia prostych ciast, ciasteczek oraz przyrządzania innych deserów,
• zdobywanie umiejętności gotowania prostych dań obiadowych, przygotowywania sałatek i surówek,
• uczenie się sporządzania listy zakupów artykułów spożywczych niezbędnych w kuchni na bieżąco oraz potrzebnych na zaplanowane potrawy,
• doskonalenie umiejętności nakrywania do stołu oraz kulturalnego zachowania się.


Metody nauczania wg Szloska:
• podająca
• eksponujące
• programowa
• praktycznego działania
• problemowa

Forma pracy:
• indywidualna
• zbiorowa
• grupowa
Treści nauczania:

Przy realizacji treści nauczania i wychowania następujące czynności wykonywane są podczas wszystkich zajęć kulinarnych z przyrządzaniem potraw:
I. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas przygotowywania posiłków, podawania, pieczenia.
II. Prawidłowe i estetyczne nakrywanie do stołu:
1. Nakrywanie obrusu do stołu.
2. Układanie serwetek, podkładek na stole.
3. Odliczanie i prawidłowe układanie sztućców, szklanek, talerzy.
4. Ustawianie na stole przygotowanych potraw, napojów.
5. Dbanie o estetykę na stole – nakrycie dzienne i okolicznościowe (np. nakrycie odpowiedniego obrusu, postawienie kwiatów w wazonie, dekoracja stołu odpowiednia do danego święta).
III. Dbanie o prawidłowe zachowanie przy stole w trakcie oraz po posiłku.
IV. Obsługiwanie siebie oraz innych przy stole:
- nakładanie potraw i deserów na talerz
- nalewanie napojów
V. Mycie, wycieranie naczyń.
VI. Obsługa AGD (zmywarka, lodówka, kuchenka, czajnik).
VII. Właściwe przechowywanie żywności – utrzymanie porządku w lodówce
VIII. Recykling śmieci
IX. Plan zajęć:


06-10-2011r. Sałatka warzywna
–karty pracy,
–warzywa: marchew, seler, ziemniaki, pietruszka, kukurydza, groszek, ogórki kiszone, jaja
–majonez
–sól, pieprz
PRZEBIEG:
1.Przygotowanie siebie (fartuszki) oraz stanowiska do zajęć (deseczki do krojenia, ściereczki, noże, talerzyki, miski)
2.Przedstawienie tematu zajęć oraz określenie zadań z podziałem na poszczególne osoby
3.Przygotowanie składników potrzebnych do wykonania sałatki(mycie, obieranie)
4.Odpowiednia obróbka składników (krojenie, szatkowanie)
5.Przygotowanie sałatki zgodnie z przepisem oraz zachowaniem bezpieczeństwa podczas pracy
6.Uporządkowanie stanowiska pracy po skończonych zajęciach
7.Nakrycie do stołu oraz degustacja wykonanej sałatki.
8.Wklejenie i omówienie kart pracy

13-10-2011r. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
– karty pracy
– 1,5 kg ziemniaków
– 2 cebul2
– 3 ząbki czosnku
– 500 g kiełbasy
– 200 g startego żółtego sera
– 300 ml śmietany
– 1 jajko
– olej
– gałka muszkatołowa
– wegeta
– pieprz

PRZEBIEG:
1.przygotowanie siebie (fartuszki) oraz stanowiska do zajęć (deseczki do krojenia, ściereczki, noże, talerzyki, naczynie żaroodporne)
2.przedstawienie tematu zajęć oraz określenie zadań z podziałem na poszczególne osoby
3.przygotowanie składników potrzebnych do wykonania zapiekanki (mycie i ugotowanie ziemniaków)
4.odpowiednia obróbka składników (krojenie kiełbasy, cebuli i czosnku, obranie ugotowanych ziemniaków)
5.przygotowanie zapiekanki zgodnie z przepisem oraz zachowaniem bezpieczeństwa podczas pracy
6.uporządkowanie stanowiska pracy po skończonych zajęciach
7.nakrycie do stołu oraz degustacja wykonanej zapiekanki.

20-10-2011r. Zupa pieczarkowa z ziemniakami
–0,5 kg pieczarek
–0,5 kg ziemniaków
–cebula
–margaryna
–wywar warzywny 3 litry
–śmietana kwaśna
–sól, wegeta
–pieprz

PRZEBIEG:
1.przygotowanie siebie (fartuszki) oraz stanowiska do zajęć (deseczki do krojenia, ściereczki, noże, talerzyki, miski, garnek, rękawice kuchenne)
2.przedstawienie tematu zajęć oraz określenie zadań z podziałem na poszczególne osoby
3.odpowiednia obróbka składników (mycie, krojenie, szatkowanie)
4.przygotowanie zupy zgodnie z przepisem oraz zachowaniem bezpieczeństwa podczas pracy
5.nakrycie do stołu oraz degustacja potrawy.

27-10-2011r. Zapiekanki z serem i wędliną
- kromki chleba
- ser żółty
- salami
- masło czosnkowe
- pomidory

PRZEBIEG:
1.przygotowanie siebie (fartuszki) oraz stanowiska do zajęć (deseczki, noże, talerzyki)
2.przedstawienie tematu zajęć oraz określenie zadań z podziałem na poszczególne osoby
3. przygotowanie składników potrzebnych do wykonania potrawy
4.odpowiednia obróbka składników (przygotowanie masła czosnkowego)
5.przygotowanie potrawy zgodnie z przepisem oraz zachowaniem bezpieczeństwa podczas pracy
6.uporządkowanie stanowiska pracy po skończonych zajęciach
7.nakrycie do stołu oraz degustacja wykonanej potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...