środa, 12 października 2011

Zajęcia kulinarne - " Zapiekanka ziemniaczana"

Zapiekanka
ziemniaczana

Składniki:

• 1,5 kg ziemniaków
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 500 g kiełbasy
• 200 g startego żółtego sera
• 300 ml śmietany
• 1 jajko
• gałka muszkatołowa
• wegeta
• pieprz

Sposób przyrządzenia:
1. Ugotować ziemniaki. Najlepiej ugotować je w mundurkach z dodatkiem soli a następnie obrać i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.
3. Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
4. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.
Smacznego!

Karty pracy:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...