Zapiekanka
ziemniaczana
Składniki:
• 1,5 kg ziemniaków
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 500 g kiełbasy
• 200 g startego żółtego sera
• 300 ml śmietany
• 1 jajko
• gałka muszkatołowa
• wegeta
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotować ziemniaki. Najlepiej ugotować je w mundurkach z dodatkiem soli a następnie obrać i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.
3. Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
4. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.
Smacznego!
Karty pracy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz