sobota, 3 grudnia 2011

Pierogi z kapustą i grzybami

Święta tuż tuż, w związku z tym z uczniami zaczynamy przygotowywać na zajęciach kulinarnych potrawy wigilijne. W swoim domu nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów z kapustą i grzybami z racji tego wspólnie na zajęciach ulepiliśmy 75 pierogów, a o to przepis:

Składniki:




Farsz:
• 0,5 kg kapusty kiszonej
• 40 g suszonych grzybów
• cebula
• sól i pieprz
• olej
Ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej
• jajko
• woda
• sól
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie farszu:
1. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut.
Następnie odcedzamy i bardzo drobno kroimy.
2. Kapustę płuczemy i gotujemy, aż będzie miękka.
Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy.
3. Obieramy i kroimy cebulę, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
Gdy lekko się zeszkli dodajemy grzyby i kapustę.
Przesmażamy razem ok. 10 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę,
robimy mały dołek na środku, wlewamy powoli wodę,
dodajemy sól i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto.
2. Na lekko posypanej mąką stolnicy,
należy rozwałkować kawałek ciasta, na grubość ok. 2 mm.
Szklanką wycinamy krążki.
3. Na każdy krążek nakładamy farsz,
składamy ciasto i zlepiamy dokładnie brzegi pierogów dociskając widelcem.
4. Gotowanie:
Pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, mieszamy.
Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy 2–3 minuty.
5. Podajemy z podsmażoną cebulką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...