Drodzy nauczycie i terapeuci!
W poniższym poście pragnę zamieścić miesięczny plan zajęć kulinarnych mojego autorstwa. Niestety tabele są w postaci obrazka jpg; gdyż po wklejeniu ich do posta były kompletnie nieczytelne. Zapraszam do lektury!
MIESIĘCZNY PLAN ZAJĘĆ DLA I i II KLASY PRZYSPOSABIAJĄCEJ DO PRACY - KULINARIA
W OREW NA ROK SZKOLNY 2011/2012
Plan zajęć realizowany jest na podstawie programu edukacyjno – wychowawczego w klasie przysposabiającej do pracy
w OREW PSOUU KOŁO w Bytomiu pt: „ Damy radę!”, autor:
Ł. Kubieniec
Cel ogólny:
• wykształcenie praktycznych umiejętności kulinarnych niezbędnych w dorosłym życiu
Cele szczegółowe:
• doskonalenie umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD ułatwiającym pracę w kuchni oraz poznanie jego wszechstronnego zastosowania,
• nauczenie się komponowania codziennego jadłospisu oraz doboru przykładowego menu na odświętne okazje z wykorzystaniem pełnowartościowych produktów,
• poznanie zasad zdrowego odżywiania i jego znaczenia dla rozwijającego się organizmu,
• doskonalenie umiejętności samodzielnego przygotowywania śniadań i kolacji,
• nauka pieczenia prostych ciast, ciasteczek oraz przyrządzania innych deserów,
• zdobywanie umiejętności gotowania prostych dań obiadowych, przygotowywania sałatek i surówek,
• uczenie się sporządzania listy zakupów artykułów spożywczych niezbędnych w kuchni na bieżąco oraz potrzebnych na zaplanowane potrawy,
• doskonalenie umiejętności nakrywania do stołu oraz kulturalnego zachowania się.
Metody nauczania wg Szloska:
• podająca
• eksponujące
• programowa
• praktycznego działania
• problemowa
Forma pracy:
• indywidualna
• zbiorowa
• grupowa
Treści nauczania:
Przy realizacji treści nauczania i wychowania następujące czynności wykonywane są podczas wszystkich zajęć kulinarnych z przyrządzaniem potraw:
I. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas przygotowywania posiłków, podawania, pieczenia.
II. Prawidłowe i estetyczne nakrywanie do stołu:
1. Nakrywanie obrusu do stołu.
2. Układanie serwetek, podkładek na stole.
3. Odliczanie i prawidłowe układanie sztućców, szklanek, talerzy.
4. Ustawianie na stole przygotowanych potraw, napojów.
5. Dbanie o estetykę na stole – nakrycie dzienne i okolicznościowe (np. nakrycie odpowiedniego obrusu, postawienie kwiatów w wazonie, dekoracja stołu odpowiednia do danego święta).
III. Dbanie o prawidłowe zachowanie przy stole w trakcie oraz po posiłku.
IV. Obsługiwanie siebie oraz innych przy stole:
- nakładanie potraw i deserów na talerz
- nalewanie napojów
V. Mycie, wycieranie naczyń.
VI. Obsługa AGD (zmywarka, lodówka, kuchenka, czajnik).
VII. Właściwe przechowywanie żywności – utrzymanie porządku w lodówce
VIII. Recykling śmieci
IX. Plan zajęć:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz