środa, 23 listopada 2011

X-lecie OREW




Wielkimi krokami zbliża się wielki bal, organizowany z okazji X - lcia istnienia naszego Ośrodka. Po mimo tego, iż jestem młodym pracownikiem (w OREWie pracuje od 3 miesięcy) bardzo zżyłam się ze wszystkimi pracownikami i zaangażowałam w organizację balu.
Bal odbędzie się w najbliższy piątek tj. 25.XI.br., w związku z tym zostało niewiele czasu, a ja muszę zrobić 12 podziękowań dla Dyrekcji i pracowników!!! Gdy będą gotowe oczywiście umieszczę zdjęcia w kolejnym poście.
Tymczasem trzymajcie za mnie kciuki, abym wyrobiła się ze wszystkim, a dokładnie:
- muszę zrobić 10 zaproszeń z okazji 40 rocznicy ślubu
- 12 podziękowań dla pracowników i Dyrekcji
- oraz 2 dyplomy dla rodziców z okazji ślubu, a na dodatek w niedziele mam kolosa!
Może zna ktoś sposób w jaki można wydłużyć dobę??

Pozdrawiam

ps. aby nikt nie myślała że się lenie, stąd brak mi na to czasu, ale wręcz przeciwnie, cały czas pracuje na wysokich obrotach ;)

czwartek, 17 listopada 2011

Pischinger czyli tort waflowy

Składniki:



• 25 dag masła
• 1 łyżka cukru pudru
• 2 łyżki kakao
• 2 paczki cukru waniliowego
• 1 żółtko
• 5 dag orzechów lub migdałów
• 1 paczka wafli tortowych


Sposób przyrządzenia:

1. Orzechy lub migdały drobno siekamy
2. Wszystkie pozostałe składniki łączymy i ucieramy mikserem na jednolitą masę
3. Mieszamy z orzechami
4. Masą smarujemy kolejno wafle, przykrywając następnym
5. Zawijamy torcik w papier i przyciskamy ciężkim przedmiotem
6. Po 2 – 3 godzinach można pokroić na kawałki



Smacznego!

poniedziałek, 14 listopada 2011

Tosty z serem i szynką

Składniki:



• chleb tostowy
• ser żółty


• szynka
• pomidory
• margaryna do smarowania
• przyprawy: bazylia
Sposób przyrządzenia:
1. Chleb tostowy posmarować margaryną.
2. Położyć szynkę , plaster pomidora i sera żółtego.
3. Opiekamy 3-4 minuty.

Smacznego!

środa, 2 listopada 2011

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami




Dziś powstała na naszych zajęciach PRZEPYSZNA zupa pomidorowa! Poniżej załączam niezbednie składniki oraz sposób jej przygotowania.
Smacznego!



Składniki:
• ½ kg pomidorów




• 2 małe marchewki
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki Vegety
• Pieprz
• Przecier pomidorowy
• Śmietana 12%
Ponadto:
• świeża nać pietruszki
do dekoracji
• urządzenie wielofunkcyjne Thermomix

Lane kluski:
• 2 jaja
• 3 łyżki mąki
• Szczypta soli





Sposób przyrządzenia:
Cebulę, czosnek, pomidory, marchew i pietruszkę włożyć do naczynia, zmiksować – czas 15s, obr. poz. 9
Dodać przecier pomidorowy, Vegetę, wodę, pieprz i gotować czas 15 min, temp. 100 C , obr. poz.2
2 minuty przed końcem gotowania zmienić na obr. poz. 2 i przez otwór w pokrywie wlać ciasto na kluski.
Po ugotowaniu dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę.

Wykonanie lanych klusek:
Wymieszać wszystkie składniki na kluski do konsystencji śmietany, wlewać ciasto do TM przez otwór w pokrywie obr. poz. 2, wsteczne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...