Czy ktoś z Was wcześniej gotował w thermomixie?? Jeśli nie, to POLECAM GORĄCO!Jestem 3 razy na TAK: wygoda - szybkość - i bezpieczeństwo!
A za nami zajęcia kulinarne, na których ugotowaliśmy zupę-krem pieczarkową. PYCHA!
A o to składniki i sposób jej przyrządzenia:
• 300 g pieczarek
• 2 małe cebule
• 60 g masła
• 2 serki topione (kremowy)
• 1 kostka rosołowa
• 2 łyżeczki Vegety
• Pieprz
• 4 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• Śmietana 12%
Ponadto:
• świeża nać pietruszki do dekoracji
Wszystkie składniki, oprócz pietruszki umieścić w naczyniu i zmiksować – czas 7s, Obr. Poz. 5
Dolać 1 litr wody i gotować – czas 15 min, temp. 90 C, obr. poz. 2
Nałożyć miarkę i przytrzymując zmiksować - czas 30 s, obr. poz.8
Podawać z grzankami lub makaronem.
Życzę smacznego!
czwartek, 20 października 2011
poniedziałek, 17 października 2011
Zdobnictwo tekstylne czyli broszki z organtyny
Wszystko zaczęło się od tego, iż zapisałam się na kurs robienia broszek tekstylnych, ale ten.... ma się odbyć dopiero pod koniec listopada. W związku z tym postanowiłam poćwiczyć już teraz, sama. A oto efekty moich zabaw z organdyną:
Prawda, że urocze?
POLECAM gorąco zainteresowanym!
Prawda, że urocze?
POLECAM gorąco zainteresowanym!
czwartek, 13 października 2011
Dzień Edukacji Narodowej
Szanowna Czytelniczko, Szanowny Czytelniku!
Dziś świętujemy w naszych szkołach i placówkach Dzień Edukacji Narodowej,w związku z tym pragnę życzyć wszystkim kolegom i koleżanką sukcesów w pracy zawodowej, satysfakcji z osiągnięć uczniów oraz pomyślności w życiu osobistym.
Pozdrawiam gorąco!
środa, 12 października 2011
Zajęcia kulinarne - " Zapiekanka ziemniaczana"
Zapiekanka
ziemniaczana
Składniki:
• 1,5 kg ziemniaków
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 500 g kiełbasy
• 200 g startego żółtego sera
• 300 ml śmietany
• 1 jajko
• gałka muszkatołowa
• wegeta
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotować ziemniaki. Najlepiej ugotować je w mundurkach z dodatkiem soli a następnie obrać i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.
3. Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
4. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.
Smacznego!
Karty pracy:
ziemniaczana
Składniki:
• 1,5 kg ziemniaków
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 500 g kiełbasy
• 200 g startego żółtego sera
• 300 ml śmietany
• 1 jajko
• gałka muszkatołowa
• wegeta
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotować ziemniaki. Najlepiej ugotować je w mundurkach z dodatkiem soli a następnie obrać i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.
3. Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
4. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.
Smacznego!
Karty pracy:
wtorek, 4 października 2011
"Sałatka jarzynowa"
Przed nami kolejne zajęcia z gotowania. Tym razem będziemy robić sałatkę jarzynową.
Prosta, łatwa i tania w przyrządzeniu
A o to składniki niezbędne do jej przygotowania:
• 3 ziemniaki
• 3 marchewki
• 2 pietruszki
• mały seler
• puszka kukurydzy
• 2-3 ogórki kiszone
• majonez
• przyprawy: pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać.
Jajka ugotować na twardo i obrać. Następnie wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać kukurydzę bez zalewy, majonez, sól i pieprz do smaku. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Udekorować świeżą natka pietruszki. Smacznego!
Prosta, łatwa i tania w przyrządzeniu
A o to składniki niezbędne do jej przygotowania:
• 3 ziemniaki
• 3 marchewki
• 2 pietruszki
• mały seler
• puszka kukurydzy
• 2-3 ogórki kiszone
• majonez
• przyprawy: pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać.
Jajka ugotować na twardo i obrać. Następnie wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać kukurydzę bez zalewy, majonez, sól i pieprz do smaku. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Udekorować świeżą natka pietruszki. Smacznego!
sobota, 1 października 2011
Z okazji Dnia Chłopaka
W Dniu Chłopaka
ślę życzenia:
Samych radości i życzeń spełnienia,
Kochanej osoby do przytulania,
Bratniej duszy do pogadania,
Zdrowie niech Wam dopisuje
Auto niech się nie psuje,
Ogólnie życia bezstresowego
Kolorowego i szałowego!
30go września - tego dnia wszyscy chłopcy, Ci mali i duzi, obchodzą swoje święto. W związku z tym składam najserdeczniejsze życzenia na łamach moje bloga wszystkim chłopcom, a w szczególności mojemu kochanemu Danielkowi, bratu Tomkowi, Adamowi, Kacperkowi, wszystkim moim uczniom i kolegom z pracy.
Z tej również okazji przygotowałam zabawne karteczki: a o to i one:
Pozdrawiam gorąco!
ślę życzenia:
Samych radości i życzeń spełnienia,
Kochanej osoby do przytulania,
Bratniej duszy do pogadania,
Zdrowie niech Wam dopisuje
Auto niech się nie psuje,
Ogólnie życia bezstresowego
Kolorowego i szałowego!
30go września - tego dnia wszyscy chłopcy, Ci mali i duzi, obchodzą swoje święto. W związku z tym składam najserdeczniejsze życzenia na łamach moje bloga wszystkim chłopcom, a w szczególności mojemu kochanemu Danielkowi, bratu Tomkowi, Adamowi, Kacperkowi, wszystkim moim uczniom i kolegom z pracy.
Z tej również okazji przygotowałam zabawne karteczki: a o to i one:
Pozdrawiam gorąco!
Subskrybuj:
Posty (Atom)